Jost van Dyke – White Bay & “Bad Luck Bay”

Vi var på väg mot White Bay på ön Jost van Dyke redan dagen innan. Men det var ont om plats i viken (då krävs is i magen för att gasa på för minskad svängradie när det är trångt…!), inga gästbojar kvar och ankaret fäste inte tillräckligt bra för att garantera god nattsömn, timmen började bli sen så vi drog till grannviken, Great Harbour. Numera omdöpt till Bad Luck Bay av oss.

Först hann en annan båt precis före oss till sista bojen (trodde vi). Och hedersknyfflar som vi är snodde vi den inte trots att de tappade den efter första, andra (då de sänkte bojen) och tredje försöket. Grannbåten på svaj applåderade när de till slut fick tag i den. Men sådant ska man inte skratta åt… vi ankrade först en gång, draggade, grannbåten (den applåderande) la försmädligt ut en fender, vi ankrade igen och den här gången fäste det. I en sten. Som följde med upp och satt fast som berget i ankaret, därmed obrukbart. Här krävdes en brygga tänkte vi! Och det gick faktiskt bra, hittade brygga komplett med snäll gubbe som hjälpte oss få bort stenen (det skönaste Plumset den dagen!) och tipsade om bra ankringsställe intill. Så vi drog dit och kastade i kroken, eller snarare, tryckte på fjärrkontrollen till ankarspelet. När vi underkänt fästet och drog upp ankaret för uttifjuttonde gången den dagen så fastnade… kabeln till fjärren… i ankarspelet… som därmed var obrukbart… grrr…  (tur ankaret var nästan uppe så gick bra för hand sista biten). Då sneglade vi på Den Förbjudna Bojen intill. Och tänkte vafanken, nu behövs tankepaus, vi tar bojen och funderar lite. Vänta förresten, även om färgkoden antydde förbud så står det text på bojen om ‘yacht mooring fee’ blabla – hurra, den är tillåten! Lyckligt slut eftersom vi hann få en boj (vi litar inte helt på ankaret till denna båten även om vi sovit på svaj, men nu var det hård vind och vågor). Tur iaf att vi hann få en boj, sedan kom ett dussin båtar till som fick ligga för ankar. Väldigt hjälpsamma barn som under hela ankar-strul-tiden inte fick spunk utan rentutav hjälpte till. Och sedan fick ingenjör-sia lite tröst av att skruva isär ankarspelet och få loss kabeln (som var sönder och fick ersättas dagen efter) och skruva fast lite andra saker (rangligt GPSfäste, ngn lucka och lite lösa skruvar i huvet ;)

Lärdomar? Inget jordskredsomvälvande nytt men:

  1. kom fram i god tid (före 16, helst före 14) om man ska till en populär vik.
  2. i en trång vik med begränsat djup, ha mycket marginal…
  3. utgå inte från att en boj är förbjuden innan man kollat på den
  4. skratta inte åt andras misstag (det gjorde vi inte! Bara lite!)
  5. inte fastna med sladdar i ankarspelet. Eller andra saker heller för den delen!

Dagen efter stack vi tidigt till White Bay, tog paradplatsen mitt framför Ivan’s Stress-free bar, ett härligt ställe att hänga på med totalt avslappnad atmosfär. Kanske inte världens bästa krubb men skön familjehängmatta och fin strand! Skum frånlandsvind med vridningar och kastbyar – här har varit ung. 10-12 m/s hela tiden, med upp till 22 m/s i byarna. Ganska krånglig windsurfing… men lugn nybörjarvind närmast stranden, lånade ut brädan till nyfiken aspirant som fick prova på lite. Massa snorkling i ljuvligt vatten. Enda förlusten hittills: Davids cyklop försvann och kunde inte återfinnas. Men det var inne på sitt nionde liv och hade börjat läcka så struntsamma. Skön kväll med fin solnedgång och gitarrplink i sittbrunnen!

På kvällen kom moderna fullriggaren “Wind Surf” förbi, och morgonen efter ankrade det upp två fyrmastare modell Ä, som tog in folk till ‘Soggy Dollar Bar’ i andra änden på viken (namnet kommer från att man förr i tiden simmade in och då blev dollarsedlarna blöta).

Advertisements
Categories: Uncategorized | Leave a comment

Post navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.